Healthy life by Minke reviewt de Fryske Dúmke granola!

"Healthy life by Minke" reviewt de Fryske Dúmke granola van Tante Luus

Enige tijd geleden  vroeg ik Minke Molenaar, eigenaar van “diëtistenpraktijk de Friese Meren” om onze 4 granola varianten aan haar lakmoesproef te onderwerpen. Minke is -netzo als Marloes van Optima Vita met wie ik vorig jaar de Granola Power heb ontwikkeld- ook zo’n “met beide pootjes op de grond” diëtist naar mijn hart. Geen ingrediënten uitsluiten of alleen maar meehollen met de laatste rage. Gewoon werken met gezond verstand. En bij dat gezonde verstand van haar mag je ook gewoon leven zonder dat je jezelf alles moet ontzeggen. Of dat je er aan het einde van de dag uitziet als een Oempa Loempa omdat je de hele dag op wortels hebt lopen knagen…

Is het gezond?
Waarom ik Minke heb gevraagd? Vaak krijg ik de vraag “welke van de 4 varianten is nou het gezondst?” Een vraag die ik moeilijk te beantwoorden vind. Want A. classificeer ik mezelf niet als expert op het gebied van voeding (ondanks dat ik er best het nodige over weet) en B. wat is de definitie van gezond?

Uit de vele gesprekken die ik inmiddels gevoerd heb met deskundigen op het gebied van voeding, hoorde ik standaard dat “gezond onder andere over hoeveelheden gaat”. Een appel per dag is gezond, 10 per dag weer niet. En dat als je wilt afvallen je meer moet verbranden dan dat je tot je neemt. Het klinkt allemaal zo kinderlijk logisch. Maar dat is het natuurlijk niet. Niet voor niets is de opleiding tot diëtist van het gedegen soort.

Nu weet ik inmiddels aardig wat over voeding. En over voedsel. Maar toch, ik ben geen expert op het gebied van voeding zoals bijvoorbeeld Marloes van Optima Vita. Of Minke van de Friese Meren. Sterker nog, toen ik met Tante Luus begon wist ik voornamelijk veel over de bereiding, smaken en de toepassing van eten. Nog niet eens zo zeer over de inhoud. Dat er gluten in tarwe zitten waar sommigen echt doodziek van kunnen worden. Ook de term ‘glycemische index’ (wel een leuk scrabble woord;-) had ik nog nooit van gehoord. En dat bijvoorbeeld de kokosbloesemsuiker wel een lage glycemische index heeft, maar dat dat volledig teniet gedaan wordt als dit gecombineerd wordt met ingrediënten die wél een hoge glycemische index hebben. Chriet Titulaar had gezegd “welkom in de wondere wereld”.

Doe mij die “gezonde” suiker maar
Tante Luus begon precies in de tijd dat er een wervelvind van aandacht kwam over de negatieve effecten van suiker. Achteraf bekeken had ik, ware het niet voor de fijne smaak van kokosbloesemsuiker, netzo goed witte suiker had kunnen gebruiken in de granola’s in plaats van de vele malen duurdere kokosbloesemsuiker. Want, zo begreep ik, suiker is suiker! Ons lichaam is dan wel magisch inventief maar ze ‘ziet’ niet het verschil tussen een geraffineerde of een ongeraffineerde suiker. En om baat te hebben bij de voedzame vezels die er in de kokosbloesemsuiker zouden zitten mag je wel een kilootje of wat naar binnen werken voordat je daar de positieve effecten van merkt. Kortom, ‘gezonde suiker’, is net zo’n utopie als pubers met een opgeruimde kamer. En dat als we destijds gewoon de witte suiker van 1 euro per kilo hadden gebruikt in de receptuur in plaats van de kokosbloesemsuiker van 5 euro plus per kilo, dat dan de granola en tikke goedkoper was geweest;-). Kokosolie was toen hot spul. Je kon er mee gorgelen, je huid en haar zou er zo van gaan shinen dat mensen zich zouden afvragen of je geen facelift had ondergaan. Dus gebruikte ik dat in de Fryske Dumkes granola. Want hé, als ondernemer wil je toch een beetje meeveren met de vraag van de markt. En nu blijkt dus dat ook kokosolie niet alles zaligmakend is. Al met al heb ik wel geleerd dat er niet één ingrediënt is wat alleen maar positief bestempeld wordt. Het gaat per saldo om de combi van dingen. En over balans. Maar dat geldt voor heel het leven…

Maar goed, ik dwaal af, iets wat ik wel vaker doe als ik enthousiast word over iets… Minke heeft iedere granola variant aan haar kritische blik onderworpen. En haar bevindingen deel ik graag met je. Extra leuk dat Minke ook deelt hoe ze iedere granola eet.

Hieronder haar feedback op onze Fryske Dúmke granola -een ode aan Friesland- die ze met haar lezers op Instagram heeft gedeeld. Dank je wel Minke!!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.